Den misstänkte på väg in i rätten Foto Drago Prvulovic

Alexandrarättegång inledd

På onsdagen inleddes rättegången mot den 30-årige man som åtalas för att ha utnyttjat ett stort antal flickor sexuellt. Han tros ha kommit i kontakt med sina offer via nätet, där han ska ha gått under namnet Alexandra.

Historien uppdagades när några flickor i början av förra året anmälde honom för våldtäkt och polisen lade beslag på hans dator. Kammaråklagare Ulrika Rogland tror att mannen egentligen varit i kontakt med hundratals flickor i hela landet. Hon säger sig ha omfattande bevis för att det verkligen är 30-åringen som är Alexandra.

– I hans dator hittade vi många chatkonversationer mellan Alexandra och flickorna. Brotten är allvarligare om mannen är Alexandra. Då är brottsligheten planlagd och brotten rubriceras som grova, säger kammaråklagare Ulrika Rogland.

30-åringen erkänner i de flest fall att han har träffat flickorna och att han har haft sex med dem. Han säger dock att han inte visste att vissa av dem var under 15 år. Att han skulle ha våldtagit vissa av dem, eller tvingat dem till sex förnekar han. Däremot erkänner han vissa falla av förförelse av ungdom, alltså att han lovat kvinnor under 18 betalning för sex. Men att han skulle vara Alexandra förnekar han.

– Han har köpt sexuella tjänster av unga kvinnor. Det är inget han är stolt över, men det är inte särdeles straffbart beteende, säger försvarsadvokat Jesper Montan. Vem som är Alexandra får man en bild av när vi har vår egen sakframställan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".