Stora sjuhhusbesparingar i Trelleborg

Lasarettet i Trelleborg föreslår drastiska nerdragningar för att spara in de pengar som man riskerar gå back. Sjukhuset måste spara nästan 20 miljoner kronor, och nu föreslås att den akuta verksamheten läggs ner.
Trelleborgs lasarett ger sjukvårdspolitikerna i produktionsberedningen tre alternativ. Helst vill sjukhusdirektören Fredrik Fexner slippa spara och fortsätta som hittills. Men måste det sparas förelsår han att man ska minska antalet vårdplatser på sjukhuset från 102 till 87. Detta innebär en kraftig nerdragning av antalet operationer i Trelleborg. Sjukhuset förelår också att man ska stänga akuten. Sjukhuset ska inte utföra några akuta operationer och bara ta emot patienter från sjukhem på kvällar nätter och helger. Så här drastiska kommer dock inte nerdraningarna att bli enlgit produktionsbredeningens moderate ordförande Jerker Swanstein. Beredningen ger nämligen Trelleborgs lasarett bakläxa. Trots att sjukhusen fått en drygt miljard extra i år så hotar dom skånska sjukhusen att gå back 200 miljoner kronor i år. Produktionsberedning kräver att sjukhusen klarar budget och har begärt in en redovsining av hur man nu ska spara. Trelleborg föreslår alltså drastiska nedskärningar. Sjukhuset i Hässleholm väljer en annan linje. De går till attack och hävdar att de säljer så mycket vård till andra landsting att det täcker underskottet. De stora Universtietssjukhusen i Lund och Malmö ska spara 90 miljoner kronor, och det helst utan att minska produktionen av vård. I sina svar till Regions Skånes produktioneberedning presenterar inte konkret hur det ska gå till. Universitetsjukhuset Mas skriver att man ska hålla tillbaka kostnader för övertid, annonsering kurser och konferenser. Jerker Swanstein tror att universitetsjukhusen klarar att spara dom 90 miljonerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".