Ferring undersöks för mutor till Irak

Läkemedelsbolaget Ferring, med produktion i Malmö, misstänks ha betalat mutor till Saddam Husseins regim i Irak under olja-mot-mat-programmet som FN införde 1996. Ferring misstänks ha betalat över fyra miljoner kronor i mutor till den irakiska regimen för att få sälja sin medicin Minirin, som används mot sängvätning.

Mutmisstanken tillbakavisas av Ferrings informationschef, Helen Gallagher, som säger att företaget inte betalat några sådana avgifter och inte heller kontaktats av FN om det.

Överåklagare Christer van der Kwast på Riksenheten mot korruption ska inleda en förundersökning om svenska företag som misstänks ha mutat den gamla irakiska regimen i samband med kontrakt de fick under olja-mot-mat programmet.

Underlaget är en rapport som den förre amerikanske centralbankschefen Paul Volcker gjort för FN. Enligt den har över 2 000 företag betalat avgifter och mutor till Saddam Husseins regim, ofta motsvarande en tiondel av värdet på de kontrakt de fick. Det är i räkenskaper från det irakiska finansdepartementet som FN hittat uppgifterna om mutorna.

Nu har förundersökning inletts i Sverige. Men enligt överåklagare Christer van der Kwast har ännu ingen person blivit delgiven misstanke om brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".