HSB vill städa upp i gamla affärer

På ett extrainkallat styrelsemöte idag beslutade styrelsen för HSB Malmö att man ska starta en egen utredning om vart de närmare 50 miljoner kronor som försvunnit från föreningen tagit vägen.

– Våra medlemmar har all rätt att begära detta av oss med anledning av vad som framkommit i massmedia de senaste månaderna, säger Alf Gustavsson, ordförande för HSB Malmö.

Den 17 januari hålls stormöte för HSB Malmös medlemmar där styrelsen ska förklara turerna kring de försvunna pengarna.

Härvan avslöjades i mitten av december ifjol när en tidigare chef inom HSB Malmö anhölls misstänkt för trolöshet mot huvudman.

Tre före detta chefer, bland annat den förre vd:n Johnny Örbäck, är misstänkta om grov trolöshet mot huvudman.  Omkring 50 miljoner kronor ska ha försvunnit i samband med en rad fastighetsaffärer med HSB:s dotterbolag åren 2000 och 2002.

Ekobrottsmyndigheten utreder hur det kan ha gått till, men HSB Malmö vill ändå starta en egen utredning.

– Vi ska även granska andra affärer än de som Ekobrottsmyndigheten granskar. Idag jobbar vi med helt annorlunda kontrollsystem. Vi vill städa upp det som varit, säger Alf Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".