Stor ökning av donationer till universitetet

Under 2005 fick Lunds universitet 28 miljoner kronor i donationer - det är mer än en fördubbling jämfört med året innan.

– Vi är skickligare på jobbet, och vi har arbetat upp ett intressant nätverk inom bank och juristvärlden  som tipsar oss om olika möjliga donationskontakter, säger Carina Skoglund, fundraiser på Lunds universitet.

Sedan 2002 har universitetet en speciell fundraiser-avdelning. Fortfarande är det privatpersoner som står för det mesta av donationerna, men även näringslivet har blivit mer benägna. Och donationerna blir allt viktigare för universitetet. En del av stamcellsforskningen som lockats av Oxford med bättre maskiner kunde behållas i Lund sedan en donation gjort det möjligt att köpa in motsvarande utrustning.

Helst skänker donatorerna till det medicinska området, men även andra områden blir allt mer intressanta.

– Det är inte alls svårt att intressera nanoteknik, astronomi och språkforskning, säger Carina Skoglund.

Vad ger Universitetet tillbaka?

– Emellanåt anordnar vi seminarier i donatorns namn, där donatorn kan bjuda in familjen och goda vänner. Eller så kan donatorn säga att han vill äta middag med professorn en gång om året, säger fundraisern Carina Skoglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".