E-recept allt vanligare

Allt fler läkemedelsrecept skickas elektroniskt till apoteket, vilket ger lägre risker och bättre service tid till patienterna. Sverige har nu gått om Danmark och tagit förstaplatsen i världen när det gäller e-recept, men i Skåne har det gått trögt.

I dag skickas vartannat recept i Sverige elektroniskt till apotektet. I Kronobergs län är åtta av tio recept e-recept, men i Skåne är det bara vart fjärde.

Enligt Mikael Nissen, projektledare för e-recept i Skåne har det tagit tid att hitta en teknik som fungerar. Men nu ökar antalet läkare som skickar recepten elektroniskt snabbt och allt fler patienter slipper ta omvägen till vårdcentralen på väg till apoteket, där risken för felexpediering minskar.

- Det är stora vinster för faramceuten på apoteket att kunna ägna sig åt patienten med information om medicinen istället för att sitta och noggrant skriva in receptet i datorn, sgäer Mikael Nissen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".