Sent åtal efter polisdödsolycka

Tidigast i nästa vecka åtalas den bilist som polisen jagade i Smedstorp på Österlen för en och en halv månad sedan. Jakten slutade med att polisen kolliderade med ett tåg. En polisman omkom och hans kollega skadades allvarligt. 

Bilföraren är idag misstänkt för en rad trafikbrott, men enligt åklagaren är det inte säkert att han åtalas på alla punkter.

Föraren i den jagade bilen smet från platsen efter att polisbilen kolliderat med tåget och därför är han misstänkt för avvikelse från olycksplats. Utöver det är han misstänkt för en del övriga trafikbrott, däribland grov vårdslöshet i trafik och grov olovlig körning. Men om alla dessa misstankegrunder leder till åtal är ännu oklart enligt åklagare Fredrik Bolin.

Utredningen som gäller om något brott begåtts av de som varit inblandade i själva olyckan nerlagd. Där kunde brott inte styrkas. Tidigare har det också utretts om några poliser vid polisens ledningscentral gjort sig skyldiga till tjänstefel i samband med olyckan men inte heller där har brott kunnat styrkas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".