Arriva utreder biljettfuskande chaufförer

Bussbolaget Arriva utreder just nu en handfull chaufförer som misstänks ha fuskat med kassan och stoppat resenärernas biljettpengar i egen ficka. Nu ser företaget över sin policy för hur de här fallen ska hanteras.

– Det viktigaste är att resenären ser till att få med sig att få en biljett med sig när man löser en kontantbiljett, säger Kim Olsson, Arrivas regionchef i Skåne.

Arriva är ett av de bolag som kör för Skånetrafiken. I några fall har chauffören registrerat ett eget rabattkort, men resenären har betalat fullt pris och på sätt har systemet lurats på pengar. Det har upptäckts i Skånetrafikens vanliga kontroll av biljetter.

– Att möjligheten kan finnas är inte nytt, men att det utnyttjats är nytt, säger Tommy Persson, Skånetrafikens ekonomichef.

Enligt Tommy Persson kan det handla om ett par hundra tusen kronor totalt. Arriva håller på att se över sina regler. Det görs ihop med fackförbundet Kommunal. Det kan leda till att man framöver polisanmäler misstänkta chaufförer och att man begär utdrag ur polisens belastningsregister innan man anställer en chaufför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".