Misskött fastighet till salu

Nu ska det bli ordning på den gamla misskötta fastigheten på Stora Södergatan i Lund även kallad Ryska Huset. Enligt boupptecknaren för dödsboet efter fastighetsägaren Tom Kronsjö kommer huset snart att säljas.

– Tanken är att den skall säljas så fort som möjligt och att den som köper skall sätta igång med upprustning av fastigheten, förmodligen bygga om den på något sätt och se till att den sätts i funktionsdugligt skick. Det är den inte idag, säger boupptecknaren, advokat Per Schånberg.

Fastigheten ligger på en bra adress i centrala Lund och det finns många som är intresserade av att köpa.

– Ja, det har varit ett väldigt stort intresse, säger Per Schånberg.

Rätt till ersättningsboende
När Tom Kronsjö avled för snart ett år sedan var fastigheten nära att tvångsförvaltas efter en lång rad anmärkningar från bland annat Elsäkerhetsverket och brandmyndigheten. Otjänliga lägenheter och rum hyrdes ut veckovis, ofta till utländska studenter, till höga hyror och boendet kallades för vandrarhem men några har bott där i flera år och det ger dem rätt till ersättningsboende.

– De som hyr på korta kontrakt kommer att få flytta utan att få ersättningslägenhet men de som har bott länge i fastigheten, i de större lägenheterna, vore det bäst om man hittade ersättningslägenheter till. Från dödsboets sida hoppas vi att den som köper redan äger andra fastigheter och kan erbjuda ersättningslägenheter, säger Per Schånberg.

Han vill inte berätta varför försäljnigen dröjer men säger att han är övertygad om att en försäljning kommer att gå igenom inom kort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".