Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny Hallandsåsrättegång efter åtta år

Två före detta chefer på Banverket ställs på onsdagen återigen inför rätta i Helsingborgs tingsrätt misstänkta för brott mot vattenlagen i samband med tunnelbygget genom Hallandsåsen.

Från början var det tre chefer som åtalats, men rättsprocessen har varit så utdragen att en chef dött och de två kvarvarande hunnit gå i pension.

– Det otäcka är att folk har blivit sjuka och avlidit, och ändå ska man från myndigheternas sida driva det här vidare, säger advokat Leif Silbersky, som är ombud för en av cheferna som nu levt med brottsmisstankarna i drygt åtta år.

Lång väg till ny rättegång
Åsen läckte – fem miljoner liter vatten forsade in i tunnlarna varje dygn, och brunnarna på åsen sinade. 1997 delgavs de tre banverkscheferna misstanke om brott, men både tingsrätt och hovrätt friade cheferna, eftersom man ansåg att tunnelbygget inte var ett vattenföretag i lagens mening, och därför var vattenlagen inte tillämplig. 

Förra våren kom så Högsta domstolen fram till att vattenlagen visst gällde och beslutade att rättegången måste tas om. Det här är en rättsprocess som kantats av protester, och enligt advokat Leif Silbersky har den kommit att handla mera om politik än juridik. I slutänden kan det dessutom visa sig att det inte är rätt personer som åtalats.

– Jag har ju en huvudman som menar att han är underställd och bara ska utföra order, säger Leif Silbersky.

Staten kan få skulden
Det hela kan sluta med att det är staten som får står till svars för brott mot de mänskliga rättigheterna, för Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna slår fast att personer misstänkta för brott skall få sin sak prövad inom skälig tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".