Rättegång om Hallandsås på nytt

Det är viktigare att Banverket bötfälls för att stora mängder vatten läckt ut ur Hallandsåsen i samband med tunnelbygget, än att de två pensionerade cheferna ställs till ansvar. Det menade åklagare idag när rättegången mot två före detta chefer och Banverket inleddes i Helsingborgs tingsrätt.

Åklagaren har valt att ändra fokus på grund av att de åtalade cheferna levt med brottsmisstankar i över åtta år.

– Det är nu läge att inrökta sig på företagsboten. Det individuella ansvaret kommer kanske litet i bakgrunden. Men det är viktigt att klargöra om de enskilda personerna var ansvariga, säger Nils Rekke, överåklagare.

Cheferna har friats tidigare i både tingsrätt och hovrätt, men Högsta domstolen ansåg för snart ett år sedan att rättegången måste tas om från början eftersom vattenlagen gäller för tunnelbygget. I över åtta år har advokat Lars Wiklunds klient levt med brottsmisstankarna.

– Det är fullständigt orimligt, efter åtta år är vi tillbaka på ruta ett. I värsta fall kan det ta tre till fyra år till, säger advokat Lars Wiklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".