Region Skånes katastofinsatser kritiseras

När Region Skåne skickade iväg sjukvårdspersonal för att hjälpa till efter flodvågskatastrofen i Thailand förra vintern, skickades inte folk med rätt kompetens.

Det anser de två experter som på Katastrofkommissionens uppdrag granskat den svenska sjukvårdens agerande.

– Det är en missuppfattning av våra bevekelsegrunder, säger beredskapsläkaren Hans Ivarsson på Region Skåne som inte håller med om kritiken.

Hittade inte namnen
Ingen av dem tillhörde något av de särskilt utbildade traumateam som finns i Skåne. Och Region Skånes katastrofenhet KAMBER visste inte vilka som ingick i teamen. Experterna citerar att Hans Ivarsson ska ha sagt att han inte hittade namnen.

– Det är inte skälet till att vi inte skickade ut traumateamsutbildade personer, säger Hans Ivarsson.

Sa du så?

– Nej, inte riktigt så. Det jag har sagt är att Region Skåne och landstingen i övrigt har aldrig fått ta del av listor över vilka som har gått den här utbildningen.

Traumateamen utbildas på det Katastrofmedicinska Centrumet i Linköping som byggts upp av professor Sten Lennquist, en av de två experter som granskat hur sjukvården agerade efter tsunamin.

Valde annan kompetens
Teamen är tränade att vårda svåra skador av fysiskt våld men Region Skåne valde hellre folk som var vana att jobba i just katastrofliknande situationer och det var inte deras kompetens som var problemet, tycker Hans Ivarsson.

– Det stora problemet var den övergripande bristen på ledning för alla olika team som dök upp. Det finns också nämnt i rapporten att drabbade har haft besök av flera olika svenska team som gett olika besked, säger Hans Ivarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".