Skånsk Livskraft granskat

Region Skåne har granskat hur väl det stora projektet Skånsk Livskraft - vård och hälsa gick att genomföra. Granskningen visar att omstruktureringen av sjukvården gått hyfsat, trots stort motstånd bland läkare på olika håll.

Det är en utomstående revisionsbyrå som har granskat flytten och koncentrationen av höftleds- och ryggoperationer till vissa sjukhus. Trots inkörningsproblem och motstånd från läkarkåren har de flesta gjort sitt bästa för att få den planerade operationsverksamheten i Skåne att fungera.

Enligt granskningen har problemen varit störst i nordvästra Skåne, där läkarna haft mycket svårt att ställa upp på ytterligare en omorganisation. Fortfarande vill till exempel inte ortopeder från Helsingborg åka till Hässleholm och ge sina patienter en ny höftled där.

Revisionsbyrån varnar också för fortsatta problem i år. Det är meningen att ännu fler rätt komplicerade ryggoperationer ska koncentreras till Ängelholms sjukhus. Men specialisterna på universitetssjukhusen i Malmö och Lund litar inte riktigt på Ängelholms sjukhus och på senare tid har universitetssjukhusen, utan samråd, gjort rekryteringar inom ortopedin som inte ligger i linje med HSNs uppdrag.

Granskningen är gjord av revisionsbyrån Ernst & Young på uppdrag av regiondirektörens kansli för utvärdering och analys.

Torbjörn Esping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".