Nosabyolyckan snart utredd

Statens haverikommission är snart klar med sin slutrapport om tågolyckan i Nosaby utanför Kristianstad den 10 september 2004. Inom några veckor kommer rapporten att gå ut på remiss till ett antal berörda instanser.

Haveriutredaren Peter Sjöquist säger att det har varit en mycket omfattande faktainsamling och arbetet har försvårats av att det varit flera olika trafiksystem inblandade.

Inom några veckor kommer kommissionens slutrapport att gå ut på remiss till alla berörda parter som då ska kontrollera om alla uppgifter är korrekta. Därefter ska haverikommissionen presentera sin slutgiltiga rapport om vad som hände och varför olyckan inträffade.

I rapporten kommer det också att finnas med förslag på åtgärder som ska förhindra liknande olyckor i framtiden. Däremot är det inte kommissionens uppgift att utreda vem som bär skulden till olyckan eller vem som var ansvarig.

Det var på fredagsmorgonen den 10 september 2004 som en lastbil hamnade mellan bommarna på järnvägsövergången i Nosaby och ett Kustpilentåg körde in i släpet och spårade ur. Lokföraren och en kollega till honom dödades omedelbart medan tågvärden och ett fyrtiotal passagerare skadades.

För ungefär en månad sedan dömdes lastbilschauffören till fängelse i ett år och två månader för att ha orsakat olyckan.

Tor Danielsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".