Sexton chefer inför rätta i Helsingborg

Den andra delen i rättegången om den stora muthärvan inom Systembolaget inleds klockan nio på måndagen i Helsingborgs tingsrätt. Sexton före detta butikschefer ställs då inför rätta, åtalade för att tagit emot pengar av vinleverantören Vin-Trägårdh.

De sexton butikscheferna från Syd- och Västsverige misstänks ha tagit emot mutor av Vin-Trägårdh för att deras varor skulle få en bättre placering i butikerna och alltså sälja mer. Pengarna har de fått antingen direkt insatta på sitt konto eller som checkar. Summorna cheferna tagit emot varierar mellan cirka 2500 och 16 500 kronor.

Flera bevis
Åklagarens tyngsta bevis mot cheferna är dels ett brev från Vin-Trägårdh, där det står att cheferna kommer få olika poäng beroende på hur många flaskor vin av leverantörens märke de säljer – poäng som åklagaren menar egentligen handlar om hur många kronor de ska få.

Det andra tunga beviset är kontoutdrag, där man kan se de belopp som satts in på chefernas bankkonton från Vin-Trägårdhs vd.

Butikscheferna själva medger i vissa fall att de tagit emot pengarna, men de förnekar att det skulle vara mutor. Utbetalningarna ska istället ha varit ersättningar för varuprover som de fått betala för.

En av sex rättegångar
Rättegången som startar Kongresshuset i Helsingborg på måndagen är det andra av sex planerade. Den första hölls i Stockholm, liksom de övriga. Att den här rättegången hålls i Helsingborg är mest av praktiska skäl, eftersom de åtalade cheferna är från södra Sverige.

Domen i det första åtalet kom i december i fjol, och alla de åtalade Systembolagscheferna dömdes där för att ha tagit emot mutor av samma bolag som nu är aktuellt även i Helsingborgsrättegången, alltså Vin-Trägårdh. Straffen blev i alla fallen villkorlig dom och dagsböter – domar som i flera fall överklagats.

För sjuk för att närvara
Den före detta vd:n för Vin-Trägårdh stod egentligen också åtalad i Stockholm, men han kunde inte medverka vid rättegången, eftersom han var för sjuk. Han är som enda representant från bolaget kallad som vittne till rättegången i Helsingborg men har fått intyg av sin läkare att han fortfarande är för sjuk för att kunna delta.

Rättegången i Helsingborg beräknas pågå under sex dagar och avslutas 26 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".