Danskar struntar i svenska p-böter

Medan svenskar måste betala sina parkeringsböter i Köpenhamn, kan danskar riskfritt strunta i svenska parkeringsregler.

Vägverket driver nämligen inte in parkeringsböter från bilister som är bosatta utomlands. Och det här utnyttjar många danskar, säger Eva Svenning, ansvarig för parkeringsfrågor på Gatukontoret i Malmö.

– De ställer sig ofta fel och betalar inte gärna in när de har ställt sig fel, säger hon.

Knappt 10 procent betalar
Förra året betalde bara 600 av de 7 000 utländska lappade bilisterna sina parkeringsböter i Malmö. Och enligt nyhetsbyrån Rapidus har lapparna på utländska bilar, de flesta danska, ökat med en tredjedel på ett år.

Danskar hotar med inkasso
I Köpenhamn har man en annan strategi och hotar svenskar med inkasso, och då betalar tre av fyra. Att danskar och andra utlänningar slipper inkasso för parkeringsböterna i Sverige beror på att Vägverket inte tycker det är lönt att driva in skulderna, vilket irriterar Eva Svenning.

– Vägverket borde göra som i Köpenhamn, betalar man inte frivilligt lämnar man ärendet till ett indrivningsföretag som sköter ärendet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".