Överbliven skolmat ger ny energi

Överblivna matrester från skolköket återvinns och blir till biobränsle. Och avfallskvarnen minskar inte bara sopberget utan förbättrar även arbetsmiljön.

– Det var många tunga lyft förut, upp i våra containrar och vi fick vara två personer för att klara att lyfta upp soporna, säger Agneta Palm, köksbiträde på Sofielundsskolans skolkök i Malmö.

Omvandlas till biogas
Nu slipper personalen alla tunga lyft. Istället använder man avfallskvarnen, som står bland de andra maskinerna i köket. Från kvarnen förs sedan de malda matresterna ner till en tank i källaren där de vattnas av. Varannan månad kommer en slamsugarbil som tömmer tanken och kör ut till reningsverket där resterna rötas för att så småningom omvandlas till biogas som bland annat används som drivmedel.

Långt till nationella mål
Enligt de nationella miljömålen för 2010 skall 35 procent av allt biologiskt avfall samlas in och hanteras biologiskt. Idag är det bara runt en procent som hanteras på rätt sätt i Malmö.

Dyrt projekt
Projektet har hittills finansierats genom miljöanslag från kommunen och trots de positiva erfarenheterna från Sofielundsskolan är det inte säkert att fler skolkök får prova den miljövänliga metoden.

– Tyvärr är det en prisfråga men kommer det in fler aktörer, då kan vi få ett helt annat pris och då blir det intressant, säger Ingela Svare-Olsen, miljösamordnare på Malmö Skolrestauranger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".