Möte skulle lugna HSB-medlemmarna

HSB Malmö höll på tisdagskvällen ett extrainsatt informationsmöte för att lugna sina medlemmar efter uppgifterna om att minst 49 miljoner kronor försvunnit från föreningen. Två före detta chefer och en fastighetsmäklare är nu misstänkta för att vara inblandade i affären.

– När man försnillar närmare 50 miljoner, som ingen kan hitta, innebär det att man har bestulit varje HSB-medlem i Malmö på 1235 kronor. Nu ligger de riktigt risigt till, och vi hoppas att vi får svar på frågorna, säger Bertil Ekman från bostadsrättsföreningen Åsunden, som deltog i mötet.

Ja, vart har pengarna tagit vägen, och hur vet vi att det här inte händer igen? Det var några av frågorna som HSB-medlemmarna ville ha svar på vid mötet på tisdagskvällen.

Misstänks för inblandning
Det saknas alltså minst 49 miljoner kronor ur föreningens kassa – pengar som misstänks ha försvunnit till konton i skatteparadis efter tveksamma fastighetsaffärer under år 2000 och 2002.

Vem som fått pengarna är okänt, men två före detta chefer, bland annat den före detta vd:n Johnny Örbeck, och en fastighetsmäklare från Helsingborg är misstänkta av Ekobrottsmyndigheten för att vara inblandade i de här affärerna.

Rutinerna förbättrats
Utredningen pågår fortfarande och frågorna från medlemmarna är många, men HSB Malmös nye vd Lars Danielsson hoppades att informationen som gavs vid mötet var nog för att stilla medlemmarnas oro.

– Vi har gett en saklig information om vad vi känner till om affärerna, och vi har dessutom informerat om det förbättringsarbete som görs, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".