Ingen risk slänga danska parkeringsböter

Svenskar behöver inte betala sina parkeringsböter i Danmark, om de inte vill. Parkering Köpenhamn använder sig av ett inkassobolag för att få svenskar att betala, men svensken riskerar aldrig att kronofogdemyndigheten kommer och driver in skulden.

– Vi har ju inget legalt sätt att gå in till en svensk bilist och säga att vi vill ha pengarna, medger informatören Tina Borgmann på Parkering Köpenhamn.

Som vi berättat tidigare betalar mindre än var tionde utländsk felparkerare i Malmö sina böter – de allra flesta är danskar - men i Köpenhamn där man använder sig av ett inkassobolag betalar tre av fyra svenskar som parkerat fel sina böter, eller avgift som det egentligen heter numera.

Inga avtal över gränserna
Just administrativa avgifter går inte att driva in utomlands, eftersom det saknas avtal mellan länderna om det, konstaterar Frank Waltersson, jurist på skatteavdelningen på finansdepartementet. Parkering Köpenhamn kan alltså inte få hjälp av svenska kronofogdemyndigheten att driva in parkeringsskulden.

– Vill man undvika att betala, så kan man ju känna sig trygg så länge som man håller sig i Sverige, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".