Bedrägerimisstänkt politiker hoppar av

En förtroendevald kommunpolitiker i nordvästra Skåne har polisanmälts. Enligt kommunen, där han haft sina uppdrag, har han förfalskat ett intyg för att få mer ersättning än han var berättigad till. Den polisanmälde politikern är nu misstänkt för bedrägeri alternativt grovt bedrägeri.

Kommunen i nordvästra Skåne, som har gjort polisanmälan, blev misstänksam, när den förtroendevalda politikern kom med ett nytt intyg som gällde en höjning av hans ersättning för förlorad arbetsinkomst. Det är den ersättning som förtroendevalda kan få för att de går miste om delar av sin lön när de istället lägger tid på förtroendeuppdrag.

Falsk namnteckning
Enligt intyget skulle kommunpolitikerns ersättning höjas från 150 kronor i timmen till 250 kronor i timmen, men när kommunen undersökte det närmare kom man fram till att det var förfalskat med en underskrift av en person som inte fanns.

Den polisanmälde politikern har nu själv avsagt sig sina förtroendeuppdrag med omedelbar verkan. Han medger att han hittat på ett namn att signera med men säger samtidigt att han inte gjort något för egen vinnings skull utan bara ville ha de pengar som han anser sig ha rätt till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".