Tvister om andrahandsuthyrning ökar

På fyra år har tvister kring andrahandsuthyrning som hamnar i hyresnämnden i det närmaste fördubblats i Malmö. Hyresvärdar som trilskas när hyresgästerna ansöker om att hyra ut i andra hand kan vara en förklaring, tror Hyresgästföreningen.

– Vår erfarenhet är att det finns hyresvärdar som oftare säger nej, trots att vi bedömer att det finns skäl, säger Anders Johansson, jurist på Hyresgästföreningen.

Har rätt
Enligt lagen har man rätt att hyra ut sin lägenhet i andrahand om det finns beaktansvärda skäl, till exempel att man ska arbeta eller studera på annan ort. Så var det för Björn Hopen, vars sambo flyttade till Stockholm för att studera medan han själv började läsa en ett-årig flygledarutbildning i Ljungbyhed, sju mil utanför Malmö.

– Det är helt ohållbart att pendla så många timmar på en dag och samtidigt gå en fysiskt och psykiskt krävande utbildning, konstaterar Björn Hopen.

Dubbla hyror
När Björn och hans sambo ville hyra ut i andrahand fick de ett nej från sin hyresvärd. Nu ligger ärendet hos hyresnämnden och paret har betalt dubbla hyror i snart tre månader.

– Vi har en hyra på runt 4 300 kronor per månad och med ett studielån som enda inkomst blir det inte mycket pengar över till annat, säger Björn Hopen.

Förlorar inget
Enligt Anders Johansson på Hyresgästföreningen kan en anledning till att hyresvärdar nekar andrahandsuthyrning vara att de inte har något att förlora på det.

–Det värsta som kan hända är att hyresgästen får lov att hyra ut i andra hand, säger Anders Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".