Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kyrkan diskuterar kritiserat gravbolag

Publicerat måndag 23 januari 2006 kl 10.47

Framtiden för gravvårdsbolaget inom Svenska kyrkan i Malmö avgörs under måndagen. Bolaget har gått med mångmiljonförluster sedan det startades för fem år sedan. Kyrkonämnden ska diskutera avvecklingen på måndagseftermiddagen.

Den politiska oppositionen vill ta tillbaka verksamheten till kyrkan, medan bolagsledningen menar att politikerna överdriver de ekonomiska problemen.

Svenska kyrkan i Malmö startade bolaget Agura för skötseln av gravar för fem år sen. Avsikten var att skilja affärsdrivande verksamhet från övrig kyrklig verksamhet.

Men verksamheten har gått med förluster och den politiska oppositionen är nu kritisk mot hur bolaget skötts:

– Det håller inte när det är så krisigt att man inte ens har pengar att betala ut personalens löner, säger Inger Svensson (s), vice ordförande i kyrkonämnden.

Bland annat är hon kritisk till hur gravfonden inom kyrkan tömts i snabb takt. På de fem åren har fonden minskat från 80 miljoner till 40.

Agura har också startat ett IT-bolag, dotterbolaget Agura IT. Det bolaget utökades sedan med ytterligare två IT-bolag, ett i Lettland och ett på Island.

Men även detta bolag har gått med förluster, vilket ledde till att kyrkan fick gå in med nya pengar vid en nyemission av aktier för något år sedan. Kritikerna menar också att insynen i de utländska bolagen varit dålig och sedan slutet av förra året är Agura IT till salu.

Bolagsledningen menar att kyrkan överdriver de ekonomiska problemen och säger att avvecklingsdiskussionen snarare handlar om att kyrkopolitikerna inte vill driva bolag, av princip. Minskningen av gravvårdsfonden har gått i planerad takt. I stället menar man att grunden till problemen för Agura är att man inte tagit ut tillräckligt höga avgifter.

Förutom gravskötsel åt 17 000 gravrättsinnehavare i Malmö sköter Agura gravskötsel åt Skanörs och Kiviks församlingar. IT- bolaget har flera kommuner i Mellansverige som sina kunder, plus dotterbolag i Lettland och på Island.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".