Percy i hovrätten om spelarlöner

På tisdagen inleds rättegången mot Malmö Redhawks före detta ordförande, Percy Nilsson, i hovrätten i Malmö. I tingsrätten i våras dömdes Percy Nilsson och klubbens tidigare klubbdirektör Sune Moberg till ett års fängelse vardera för att ha lurat staten på flera miljoner kronor i arbetsgivaravgifter.

I början av 90-talet var Malmö Redhawks Sveriges hetaste hockeyförening och klubbens ordförande, den karismatiske byggentreprenören Percy Nilsson var i det närmaste geniförklarad. Men åklagaren Håkan Litsegård menar att framgången delvis nåddes med hjälp av skattefusk.

Avgift till agenter
Enligt åtalet hade sex Malmöspelare speciella kontrakt som gjorde att klubben slapp betala flera miljoner i Arbetsgivaravgifter. Spelarna hade en vanlig lön av Redhawks, men förutom det betalade klubben en avgift till kanadensiska agenter, enligt avtalet en hyresavgift för att klubben fick använda sig av spelarna.

Pengarna skickades vidare
Men spelarhyran skickades sedan vidare från Kanada till spelarnas konton i Schweiz eller Luxemburg. På så sätt menar åklagaren att klubben lurade staten på över tre miljoner kronor i arbetsgivaravgifter.

Tingsrätten dömde till fängelse
Percy Nilsson och klubbdirektören Sune Moberg menar att det här upplägget var helt lagligt och att det användes av flera svenska klubbar. Malmö tingsrätt höll inte med utan dömde Nilsson och Moberg till ett års fängelse för grovt skattebrott. Däremot friades en annan före detta klubbdirektör.

Alla överklagade
Varken åklagaren eller försvaret var nöjda med domen och överklagade till hovrätten. Försvaret menar att alla de åtalade är oskyldiga medan åklagaren menar att även den friade klubbdirektören ska dömas för skattebrott.

Förhandlingarna i hovrätten inleds under tisdagen och beräknas pågå till och med den 14 februari.

David Rasmusson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".