Bostadsbidrag i Malmö uteblir i januari

Flera tusen Malmöbor kommer att bli utan sitt bostadsbidrag i januari. Det här beror på att man på Försäkringskassan inte har tillräckligt med personal för att handlägga ärendena.

– Problemet just nu är att vi har en så stor volym med ärenden, och att vi inte har tillräckligt med personal som kan fatta beslut i ärendena. Därför rekryterar vi nu personal, säger Peter Fausö, processchef på Försäkringskassans avdelning för barn och familj i Malmöområdet.

Dataproblem en orsak
Anledningarna till att det just nu är så många ärenden är, enligt Peter Fausö, att många ansöker om bostadsbidrag vid årsskiftet, och att man förra året hade problem med sitt datasystem som gjorde att man fick flytta över personal till att hantera föräldrapenningärenden.

Just nu är det runt 5000 personer i Malmöområdet som har rätt till bostadsbidrag men som alltså riskerar att bli utan nu i januari.

Övertid och ny personal
På Försäkringskassan tror man att det kommer att ta upp till en och en halv månad, innan man kommer till rätta med problemet.

– Det här är ju en jätteviktig del av medborgarnas ekonomi. Det vi gör är ju att vi försöker rikta alla möjliga resurser till detta – jobbar övertid och snabbutbildar personal, säger Peter Fausö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".