Konflikten på Kastrup fortsätter

SAS på Kastrup i Danmark ställer in flygningarna inom Europa fram till midnatt mellan onsdag och torsdag. De har inte fått några tecken på att de strejkande SAS-piloterna är på väg tillbaka till arbetet.

Den danska pilotföreningen tar officiellt avstånd från den vilda strejken på Kastrup. Konflikten har sin upprinnelse i splittringen av SAS i drygt tio olika dotterbolag. Det var för två år sedan.

Nu vill SAS-ledningen att piloterna som är anställda av den gemensamma koncernen istället ska anställas av respektive dotterbolag. Det kan innebära försämrad arbetstrygghet menar vissa av piloterna.

- Varje bolag måste se över sin verksamhet och konkurrera på marknaden. Exakt vilka konsekvenser överflyttningen får är svårt att säga. Men de tar med sig samma avtal som idag till de nya bolagen, säger Bertil Ternert informationschef på SAS-koncernen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".