Romsk förskola på väg

Sveriges första förskola för romska barn kan starta i Malmö i vår.

Det är romska ungdomsförbundet som lämnat in en ansökan till Södra Innerstaden.

Lokaler och halva personalstyrkan finns redan. Nu väntar man bara på ett sista klartecken från stadsdelsfullmäktige som under onsdagen beslutar om förskolan.

Romska barns skolgång präglas ofta av hög frånvaro och ofullständiga betyg och få barn går i förskola, enligt den förstudie som ligger till grund för ansökan. Men Erland Kaldaras som är ordförande i romska ungdomsförbundet tror att en romsk förskola kommer att öka barnens förutsättningar att klara grundskolan.

I Malmö finns omkring 8000 romer vilket är den största populationen i hela Sverige. Men många står utanför det svenska samhället och knappt hälften av de 600 barnen i förskoleålder är inskrivna på en förskola. Det beror på att romernas långvariga utanförskap och diskriminering, menar Erland Kaldaras. En romsk förskola skulle förändra läget.

Hittills har man planerat en verksamhet för 15 barn och alla platser är redan tagna. Säger stadsdelen ja startar verksamheten i mars i den romska kulturföreningens lokal i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".