Skåne bildar lobbygrupp för polisutbildning

På torsdagen kom regeringens direktiv om en statlig utredning av behovet av fler polisutbildningar. I Skåne har en lobbygrupp bildats bestående av flera skånska kommuner, Region Skåne och högskolorna.

– Man vill titta på om det går att göra utbildningen till en högstadieutbildning, säger Stefan Eurenius, ämnessakkunnig på polisenheten på Justitiedepartementet.

Utredarna ska även se hur man ska göra för att få fler kvinnor och svenskar med invandrarbakgrund att utbilda sig till poliser. De ska också titta på var de nya utbildningarna kan förläggas.

– Att finnas i den här miljön i Skåne skulle vara bra för de blivande poliserna. Malmö är en invandrartät stad. I direktiven står att man ska ta hänsyn till placeringens konsekvenser för rekryteringen av personer med annan bakgrund än svensk, säger Inger Nilsson Inger Nilsson, stadsdirektör i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".