Utredare vill lägga ner beredning

Etik- och Värdeberedningen på Region Skåne borde läggas ner, enligt en revisionsrapport. Den fungerar för dåligt, menar utredaren.
Sex gånger om året samlas tolv politiker och några tjänstemän för att diskutera etik och värdefrågor. Det kostar nästan en halv miljon. Beredningen ska följa upp prioriteringar inom hälso- och sjukvården. De ska också vara ett kunskaps- och konsultorgan och utveckla en gemensam värdegrund i Region Skåne. Men enligt den konsult som granskat beredningen så har den inte de resurser som skulle krävas för sitt uppdrag. Dessutom finns det inte tillräckligt politiskt stöd för beredningen. Etik- och prioriteringsarbetet sköts på många sätt av de fem beställarnämnderna, och de tar ingen hjälp av den centrala beredningen. Utredaren skriver att Region Skåne bör överväga värdet av en särskild etik- och värdeberedning. Socialdemokraterna har redan bestämt sig, de kommer att lägga ner etik- och värdeberedningen om de vinner valet i höst.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".