Byggnads misstänker fusk bland utländska byggfirmor

I Malmö har ett 50-tal utländska byggfirmor frivilligt vänt sig till Byggnads för att teckna kollektivavtal. I Vaxholm blev ett bygge som utfördes av låglönearbetare med lettiskt kollektivavtal satt i blockad av Byggnads. Det ärendet är ännu inte avgjort.

- De flesta avtal som tecknats sedan 1 maj har själva kommit hit, säger ombudsman på Byggnads.

Frågan om utländska kollektivavtal kan gälla i Sverige ska prövas av EG-domstolen. Om domen går letternas väg blir det lättare för låglöneföretag att konkurrera i Sverige. Men det avgörandet kan dröja flera år, och i väntan på domen skriver alltså de utländska byggföretagen på svenska dyrare kollektivavtal.

Men Byggnads misstänker ett omfattande fusk. Facket har anställt tolkar som fått höra att de utländska arbetarna ofta får jobba 10 - 12 timmar om dagen, sex dagar i veckan, men ändå bara få betalt för 40 timmar, timlönen går i praktiken ner med en tredjedel.

- De är kuvade och vågar inte hävda sin rätt. Vi får aldrig tillåta att man tvingar människor att uppge att de får rätt lön, säger Roland Ljungdell, ombudsman på Byggnads.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".