Barnskötarna i Bjuv nekas klädbidrag

Det har blivit strid om vem som har rätt till betalda arbetskläder i Bjuvs kommun. Politikerna säger nej till barnskötarnas krav på arbetskläder, eftersom man tycker att de inte blir tillräckligt smutsiga på jobbet för att ha rätt till ersättning.

– Ja, man kunde göra så att man ena året köpte en tröja och andra året ett par jeans, så att man hade hjälp till att inhandla, säger Birgitta Rasmussen, fackligt ombud för barnskötarna i Bjuv. Det är inte meningen att det ska var en fullständig garderob.

Pengarna saknas
Kommunal vill ha runt 600 kronor per person och år - samma summa som till exempel vårdbiträdena i kommunen får. För kommunen skulle det vara en årlig kostnad på 30 000 kronor, men varken pengarna eller behovet finns, menar Bo Blixt, ordförande i kultur- och utbildningsnämnden i Bjuv.

– De senaste åren har vi tvingats till stora nedskärningar, så inom budgeten finns det för närvarande inget utrymme för sådana bidrag. De enda som behöver skyddskläder inom skolförvaltningen är vaktmästarna, säger han.

Utsätts för mycket kladd
Birgitta Rasmussen håller inte med utan menar att det dagliga kladd man som barnskötare utsätts för är skäl nog för bidrag.

– De kanske inte vet hur det är på förskolan. Man blir nedkladdad, och de spiller på en, säger hon.

Kommunal tänker dock inte ta detta som ett slutgiltigt besked.

–Jag kommer att gå vidare och tar nog hjälp av Lärarförbundet, säger Birgitta Rasmussen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".