Brister i kötthantering kan ge fler böter

Styckningsföretaget Motzas kött i Malmö tilldömdes i förra veckan två viten på totalt 60 000 kr för att man inte skött sin egenkontroll. Rättas inte bristerna till riskerar företaget ännu fler böter.
Företaget producerar en råvara till fläskfärs, som man får fram genom att skrapa bort köttrester från ben från andra styckningsföretag. Köttresterna säljs sedan vidare, främst till mindre lågprisbutiker som maler ner det till köttfärs. Därför syns inte företagets namn ute i butikerna. Men flera andra mindre firmor hyr in sig hos Motzas kött, och tillverkar andra styckningsprodukter. Motzas kött är ansvarigt för att dessa företag sköter sig. Inga av de prover som Livsmedelsverket har tagit hos företaget har visat att köttet varit otjänligt, men man har hittat många andra brister. Bland annat spruckna skärbrädor, illaluktande vatten och trasiga kranar. Man har också uppmätt för höga temperaturer i köttet, vilket inte är bra eftersom köttfärs är en extra känslig produkt. Köttfärs av fläsk ska alltid genomstekas, då finns som regel ingen risk för konsumenten även om köttet skulle ha innehållit för höga bakteriehalter. Motzas kött har nu tre veckor på sig att överklaga beslutet i Länsrätten. Om man inte bättrar sig när det gäller egenkontrollen så kan fler viten komma att utdömas, och då till högre belopp.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista