75 malmöpizzerior underkändes

75 procent av pizzeriorna i Malmö höll inte måttet förra året. Det visar den årliga granskning som kommunens livsmedelsinspetörer har gjort.

– Det är inte bra men alla anmärkningar betyder inte att det är farliga livsmedel, säger Martina Deríu, livsmedelsinspektör på miljöförvaltningen i Malmö.

Oftast handlar det om brister i förvaringen, till exempel att det saknas termometer i kyl och frys eller att avfrostning i kyl och frys fungerar dåligt. Det är också vanligt att restaurangerna brister i underhåll och att inredningen därför är trasig och sliten.

De pizzerior som inte klarar inspektörernas krav får en varning och ett par veckor på sig att åtgärda problemen. Men att 75 procent av pizzeriorna inte blev godkända vid den första kollen. Det behöver ändå inte betyda att det hälsofarligt att äta pizza i Malmö.

– Vi får in väldigt få misstänkta matförgiftningsfall som kan kopplas till pizzerior. Pizza är tacksam eftersom den hettas upp till temperaturer där bakterierna dör. Dessutom har i stort sett alla pizzerior med anmärkningar fått godkänt efter uppföljning, säger Martina Deríu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".