Högkonjunktur hos Pantbankerna

Januari är en bra månad för pantbankerna. När julklapparna betalats kan det bli skralt i kassan. Efter julens fester och ledigheter är det många som lämnar in saker till pantbanken.

– Det är högkonjunktur i hela branschen, säger Carl-Henrik Carlsson som driver pantbanken i Kristianstad.

50 procent fler kunder
Under en normal månad görs mellan 250 till 300 transaktioner på en månad jämfört med uppemot 400 under januari och antalet kunder är dubbelt så många.

Guldvärdet stiger
Det är framför allt smycken i guld, klockor och musikinstrument som pantsätts på pantbanken. De flesta hämtar ut sina saker inom de fyra månader man har på sig. Efter ytterligare två maner säljs föremålen på auktion på internet. Den senaste tiden har priset på guld blivit högre. Det gör att man kan få ut mer av sina pantsatta smycken.

– Vi lånar ut för ungefär 20 procent mer per gram nu jämfört med tidigare men ökningen är inte så stor. Folk kommer hit för att de behöver pengar inte för att tjäna ett par hundralapper, säger Carl-Henrik Carlsson på Pantbanken i Kristianstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".