Arriva tar över Pågatågstrafiken

Från den 17 juni nästa år det Arriva och inte SJ som kör Pågatågen i Skåne. Det beslutade Region Skånes nämnd för kollektivtrafik på måndagen.

Trafikavtalet som enbart omfattar Pågatågstrafiken är värt 200 miljoner kronor per år och löper åtminstone fram till 2016. För Öresundstrafiken görs en annan upphandling som gäller trafik från 2008.

Även SJ hade lämnat bud på Pågatågstrafiken men förlorade upphandlingen.

– Vi hade fem bra anbud. Om man väger samman pris och kvalitet lämnade Arriva det mest förmånliga anbudet, förklarar kollektivtrafiknämndens ordförande Bo Nilsson.

De övriga budgivarna var Connex, DSB och Tågkompaniet. Bo Nilsson framhåller bland annat det brittiska bussbolagets kvalitet och förberedelsearbete för vad det innebär att att ta över en så omfattande trafik som Pågatågstrafiken.

– Jag hoppas att om de märker något skall det vara till det bättre, säger han.

Arriva Sverige AB har huvudkontor vid Kastrup i Danmark och tillhör den brittiska företagsgruppen Arriva plc och är noterat på Londonbörsen. Gruppen har cirka 35 000 anställda. Arriva kör sedan tidigare tågtrafik i Storbritannien, Holland, Tyskland och Danmark.

För att klara en ökad trafik måste Skånetrafiken köpa in fler Pågatåg och beslut om det fattas senare i vår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".