Brand förstörde delar av skola

En kraftig brand förstörde under tisdagskvällen delar av Hermodsdalsskolan i Malmö. Branden startade vid 18-tiden. Personal från sex brandstationer fick arbeta mer än sex timmar för att släcka branden och eftersläckningsarbetet pågick sedan under hela natten.

– Vi har inriktat oss på att begränsa spridningen av branden, sa räddningsledaren Maya Stål Söndergaard vid räddningsarbetet under tisdagskvällen.

Inga personskador
Taket är uppbrutet och det ryker fortfarande ur brandresterna, berättar P4 Radio Malmöhus reporter Petra Haupt vid åttatiden på onsdagsmorgonen. Inga personer har skadats i samband med branden.

Fyra klassrum utbrända
Den byggnad som har brunnit är en låg byggnad där skolans lågstadieelver går. Byggnaden ligger vid sidan av huvudbyggnaden. Ena hälften är totalförstörd där fyra klassrum är helt utbrända och ytterligare tre-fyra klassrum har fått vatten och rökskador.

Oroliga föräldrar
Lågstadieelverna får nu flytta till andra lokaler. Många föräldrar kom under onsdagsmorgonen till skolan för att titta på förödelsen och för att få vidare information om vad som händer.

– Jag kom hit för jag kände mig inte trygg att lämna mina barn här. Jag vill veta vad som händer och var mina barn skall vara, säger Sanna El Arwadi med döttrarna Susanne och Jihal Khalil.

För skolans rektor Jytte Lindborg blir det en tung dag med mycket som ska ordnas.

– Det känns förfärligt att vi har blivit utsatta för det här, säger hon.

Åtta klasser drabbas
De värst skadade klassrummen kommer vara obrukbara under minst en månad medan de mindre skadade klassrummen kanske kan vara klara om en vecka. Åtta klasser är direkt drabbade.

– Vi har delat in eleverna i mindre grupper med max åtta elever i varje och omdisponerat dem till andra lokaler på skolan. Alla elever kommer ha ett klassrum och en lärare att gå till, säger Jytte Lindborg.

Förskoleläraren Ingrid Timans arbetplats i sal 3 är helt förstörd.

– Jag har varit förskolelärare i 23 år och ingenting av det finns kvar. Det här känns tråkigt och jobbigt, säger hon.

Lärarna ringer nu under morgonen runt till alla barn för att alla skall komma till skolan.

– Målet är att alla skall komma hit så att vi får prata med barnen. Det är det viktigaste idag, säger Ingrid Timan.

Teknisk undersökning
Det finns ännu ingeting som tyder på att branden skulle varit anlagd men under onsdagsförmiddagen inleder polisen en tekniska undersökning av brandplatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".