Kemiraolyckan ska inte kunna hända igen

Det är ett år sedan tusentals ton svavelsyra forsade ut ur en av Kemira Kemis cisterner, rakt ut i Kopparverkshamnen i Helsingborg. Det ska inte kunna hända igen. De sex nya cisterner som just byggs är konstruerade utifrån den senaste teknologin.

– Vi har gjort många analyser av marken och använt experter på området för att få en så säker konstruktion som möjligt, säger fabrikschefen Tomas Ljungkvist.

Sanering och reparation
De nya cisternerna har kostat uppemot 100 miljoner kronor att bygga. Under två korta minuter forsade 16 000 ton svavelsyra ut ur cisternen, som hade underminerats. Ångorna spred sig och Söder i Helsingborg lamslogs. Sedan dess har företaget försökt återställa allt som förstördes.

– Vi har sanerat, rivit gamla tankar och byggt nya. Det börjar se ganska snyggt ut och vi börjar komma igång med produktionen av svavelsyra som gått på sparlåga det här året, konstaterar Kemiras VD Ingvar Pettersson.

Saneringen av hamnområdet pågår fortfarande och Ingvar Pettersson bedömer att det arbetet kommer att fortsätta också under det här området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".