Barabor försöker mota brottslighet

Den senaste tiden har det blivit allt vanligare att grannar går ihop för att under olika former försöka få ner brottsligheten i området där de bor.

Senast ut i raden är Bara utanför Malmö där man gått ihop under namnet ”Grannsamverkan mot brott”. Där bor Kina som är initiativtagare till vad hon själv kallar ”Grannsamverkan mot brott”. Hittills har hon fått med sig över 15 barabor som varje natt går runt i samhället för att hålla kriminaliteten borta.

– Det började bli många bilinbrott. En morgon när vi kom ut var grannbilen borta, det låg glassplitter på marken och bilen hade stulits. Då tyckte vi att vi borde göra något för att hindra, säger Sven och hans fru Gunilla som numera igår i Kinas skara.

Att grannar går i hop och nattvandrar för att förhindra brottslighet har den senaste tiden blivit allt vanligare. Bland annat på Limhamn och i Bunkeflo där en grupp som kallar sig arga pappor utrustat sig med golfklubbor och basebollträ för att förhindra personrån. Men Kina, Sven och Gunilla vill inte jämföra sig med de ”arga papporna”. För när baraborna är ute och nattvandrar har de inga tillhyggen med sig.

– Vi är inte till för att ingripa, vi ska bara observera för att kunna ringa och anmäla. Om man ser att vi är ute och går så håller de sig härifrån, säger Sven.

Birthe Sörestedt (s) är ordförande i polisstyrelsen i Skåne och hon är positiv till att vuxna går ihop för att motverka brottslighet så länge man håller sig inom lagens ramar.

– Det finns många grannsamverkan i många skånska kommuner och det är positivt för de har kontakt med polisen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".