Swedish Meats utreder nedläggningar

Slakterikoncernen Swedish Meats överväger att lägga ned flera av sina anläggningar i södra Sverige. Flera hundra anställda kan förlora sina jobb och en av de anläggningar som pekas ut är den i Kävlinge.

– Vi har känt till utredningen men inte att det har funnits rangordnade alternativ, säger Roland Sandgren, fackklubbordförande i Livsmedelsarbetareförbundet vid Swedish Meats i Kävlinge.

Halvering
Den interna redovisningen som lantbrukstidningen ATL har tagit del av visar att det finns fyra olika alternativ för nedskärningar inom slakterikoncernen. I samtliga alternativ raderas minst hälften av dagens anläggningar för slakt, styckning och charktillverkning. I några av förslagen är anläggningarna i Kävlinge och Pärsons i Helsingborg hotade.

– Uppgiften som sådan kan jag inte kommentera eftersom utredningen pågår. Jag känner inte heller till de olika utredningsalternativen exakt, säger Hampe Mobärg, informationschef på Swedish Meats.

Oro, besvikelse och ilska
Bland de anställda har uppgifterna i medierna tagits emot med besvikelse, oro och ilska. ”Djävla företag” och ”de behandlar oss som lump” är några av reaktionerna som Roland Sandgren har hört bland sina medlemmar under dagen.

Överkapacitet
Utredningen har satts igång eftersom Swedish Meats har lönsamhetsproblem och att det enligt företaget finns en överkapacitet inom slakteribranschen i Sverige. Swedish Meats beklagar att de anställda har nåtts av informationen kring utredningen via medierna.

– Det är väldigt olyckligt och det skapar oro, helt i onödan, säger Hampe Mobärg.

Men Roland Sandgren är inte särskilt hoppfull.

– Ärligt talat är hoppet inte särskilt stort. Men jag har haft fel förr, säger Roland Sandgren uppgivet.

Konkurrensprövning pågår
Utredningen är beroende av den prövning som ligger hos Konkurrensverket av Swedish Meats köp av Pärsons i Helsingborg och det är osäkert när den är klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".