Många pendlare drabbas av bilinbrott

Bilar på pendlarparkeringar i Skåne utsätts ofta för inbrott. På vissa ställen har så många som var femte pendlare drabbats av bilinbrott, visar en enkät gjord vid Lunds tekniska högskola.

– Det verkar vara regionalt runt Landskrona-Helsingborgstrakten var inbrottsfrekvensen hög, säger Mikael Thylander, en av författarna bakom studien.

Mikael Thylander och hans kollega Andreas Nordin har vid institutionen för trafikteknik i Lund studerat 150 olika pendlarparkeringar i Skåne. De har tittat på många olika aspekter, bland annat i vilken grad parkeringarna används och vem som är den typiske pendlaren.

– Bilen står ofta obevakad under dagen. Det vet tjuvarna. Det ger dem fritt arbetsområde. Är parkeringen fri från insyn kan de arbeta ostört, säger Mikael Thylander.

Det man kan göra, enligt Mikael Tyhlander, för att minska risken för inbrott, är att bygga parkeringar med fri insyn och i närheten av platser där det rör sig mycket folk. Att kameraövervaka områdena är också ett alternativ, men då stiger genast kostnaden. Men att inbrottsrisken gör att människor väljer bort det kollektiva resandet, tror inte Mikael Thylander.

– Nej, jag tror det handlar om ekonomi, kan man tjäna pengar på att pendla så gör folk det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".