Beslut om Agurabolagen hemlighålls

Kyrkonämnden i Malmö fattade på fredagen beslut om Agura bolagens framtid. Men fram tills beslutet blir offentligt på tisdag, tänker nämnden inte avslöja vad som ska hända med bolagen.

Det var efter det att Svenska Kyrkan skildes från staten som Malmös kyrkliga samfällighet för fem år sedan startade bolaget Agura AB.

Bildade dotterbolag
Tanken var att ett dotterbolag, Agura Grönvård AB skulle sköta gravvård och det delägda Agura IT som startades senare skulle sköta kyrkans dataverksamhet.

Beslutet hemlighålls
Men bolagen har gått med mångmiljonförluster och på fredagen fattade alltså kyrkonämnden beslut om Agurabolagens framtid. Men fram tills protokollet justeras på tisdag är beslutet hemligt.

– Det handlar om att vi har mycket personal och det finns mycket personuppgifter bland annat namn och löner, i de här handlingarna. Därför är vi måna om den personliga integriteten, säger Per Hinton, ordföranden i kyrkonämnden i Malmö samfällighet.

Fullmäktige avgör
Efter att kyrkonämnden nu sagt sitt skall frågan också upp i kyrkofullmäktige innan den är helt avgjord. När det blir är ännu inte klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".