Kameraövervakning av skolor ifrågasätts

Kostnaderna för skadegörelse på Malmös skolor fortsatte öka under förra året. Men på de skolor som satt upp kameror har skadegörelsen minskat. Övervakningen är en känslig fråga. Nyligen överklagade JK tillstånden för ytterligare malmöskolor som vill sätta upp kameror.

En av de som fick nej är Värner Rydénskolan.

– Nästan var och varannan helg är rutor krossade och förra året kostade skadegörelsen drygt 550 000 kronor, säger Ragnela Lells, rektor på Värner Rydénskolan.

Ökande kostnader
Skadegörelsen på Malmös skolor kostade över 10 miljoner kronor förra året, vilket var en ökning med en halv miljon jämfört med 2004. På sex av de sju skolor som infört kameraövervakning har skadegörelsen minskat.

JK överklagar
I oktober förra året gav Länsstyrelsen tillstånd till ytterligare tre skolor att sätta upp kameror. Men Justitiekanslern JK har överklaga beslutet och kräver att skolorna ska övervakas färre timmar per dygn och att kamerorna inte ska tillåtas filma skolgårdarna.

– Det handlar om integriteten för de personer som träffas av kameraövervakningen. Om jag minns rätt när det gäller de fall vi har överklagat hade skolorna utsatts för skadegörelse men det var själva byggnaderna. Vi ansåg att det inte var visat att hela skolan måste övervakas, säger Feryal Mentes, hos Justitiekanslern.

Obegripligt beslut
Men Ragnela Lells menar att skolgården också utsätts för skadegörelse och att vandaliseringen oftast sker tidigt på kvällen. Justitiekanslerns argument förstår hon inte.

– Om man inte gör någonting förstår jag inte varför man skall vara rädd för att bli bevakad av en kamera. Det ger oss en trygghet att skadegörelsen inte kan upprepas om och om igen, säger Ragnela Lells.

– Det är inte roligt att skolan hela tiden får betala för att fixa fönster, säger, Abir Kenan, elev på Värner Rydén skolan som själv inte har något emot att bli filmad.

– Gör man inget fel, kommer man inte bry sig, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".