Sista chansen anmäla broskador på fisket

Miljödomstolen kommer snart att gå ut i tidningarna och uppmana folk att meddela om de lidit skada av Öresundbrons påverkan på fisket. Det här blir en sista möjlighet för fiskare och andra att begära ersättning.

– De kan begära ersättning eller att konsortiet ska göra kompensationsåtgärder, till exempel utsättning av fisk eller ålyngel, säger miljörådet Bo Norén på miljödomstolen.

Påverkat ålfiske
Fiskeriverket har konstaterat att ålfisket påverkades, när Öresundsbron byggdes, och att torskfisket fortfarande påverkas. Verket vill att Öresundsbrokonsortiet som byggt bron kompenserar skadan.

Nu har alltså också allmänheten möjlighet att kräva ersättning. Om det sedan inte går att uppnå förlikning, kommer miljödomstolen att avgöra ärendena.

Konsortiet förnekar skada
Öresundsbrokonsortiet förnekar nämligen att bron påverkar fisket. Konsortiet tycker att det räcker att de byggt bron med miljödomstolens godkännande, men Bo Norén säger att man brukar ta ställning till eventuella skador i efterhand.

– Det är ett normalt beteende att man sätter skadefrågorna på prövotid. Det gör man när man misstänker att det kan bli en skada, och skadorna är svåra att bedöma redan när man ger tillståndet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".