Kommunal varslar om konflikt med friskola

Fackförbundet Kommunal varslar Kunskapsskolan Sverige AB om stridsåtgärder i form av blockad mot övertid och nyanställningar. Kunskapsskolan driver ett flertal friskolor runtom i landet vill inte teckna kollektivavtal med kommunal, eftersom det skulle hindra dem att premiera de som jobbar extra bra.

– De vill ha ett kollektivavtal utan direkta löneökningar. Det innebär att om skolan går bra så blir det löneökningar, annars inte. Sådana avtal tecknar inte Kommunal, säger Hans-Olle Andersson, ombudsman för Kommunal i Skåne.

De varslade stridsåtgärderna omfattar totalt sex anställda på Kunskapsskolan i Skåne, och träder i kraft den 17 februari. Kunskapsskolan är Sveriges största friskola. I Skåne har de tre grundskolor och ett gymnasium. De som nu omfattas av varslet är vaktmästare, städ- och kökspersonal.

- Kommunal ställer krav på att vi ska garantera en minsta nivå på löneökningar för Kommunlasmedlemmar. Det innebär att vi inte kan premiera dem som läggerpå ett extra kol, säger Anders Hulthin, vd för Kunskapsskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".