Apotekare tar emot på akuten i Helsingborg

Sex procent av alla besök på sjukhusens akutmottagningar beror på felmedicinering och sedan en tid tillbaka satsar nu Helsingborgs lasarett på att ha apotekare och farmaceuter på akuten. Dessa tar det första mötet med patienten, och ger läkaren ett bättre underlag för diagnosen.
- Vi träffar patienten och diskuterar läkemedelsanvändningen ur ett helikopterperspektiv, säger Carl Johan Lindner, apotekare på lasarettet i Helsingborg, till P4 Radio Malmöhus. - När doktorn träffar patienten finns det i allmänhet en bra bild av vilka mediciner patienten tar och det är ofta lättare att ställa en korrekt diagnos, säger han. Det händer också att apotekarna direkt kan koppla en patients onda till medicinen han eller hon tar och därmed enkelt rätta till problemet på en gång. Lasarettet i Helsingborg är först i Sverige med apotekare på akuten. Anledningen är att patienter i allmänhet är mycket okunniga om hur mediciner ska användas. En undersökning har visat att var tredje som tar mediciner får problem. - Mediciner är ett svårt område så det är inte konstigt att det saknas kunskaper. Det är det vi ska komma till rätta med nu, säger Carl Johan Lindner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".