Gravvårdsbolaget Agura går i graven

Kyrkonämnden i Malmö har beslutat att man vill lägga ner det förlusttyngda gravvårdsbolaget Agura. Bolaget har varit ett ekonomiskt fiasko, och Svenska kyrkan i Malmö har under flera år fått skjuta till åtskilliga miljoner kronor för att få bolaget att gå runt.

– Huvudskälet är att det inte är ekonomiskt försvarbart att ha det kvar, säger Per Hinton, partipolitiskt oberoende och kyrkonämndens ordförande i Malmö.

Startade dotterbolag
Kyrkan i Malmö startade år 2000 bolaget Agura och dotterbolaget Agura grönvård, som tog över ansvaret för gravvården i de flesta av Malmös församlingar.

Genom att driva gravvården i bolagsform hoppades kyrkan kunna effektivisera och tjäna pengar på att sköta gravar, men tvärtom så blev Agura en grov ekonomisk missräkning.

Förlusttyngd verksamhet
Sedan starten har kyrkan flera gånger varit tvungen att skjuta till pengar till bolaget, men exakt hur mycket pengar man gett till Agura har man faktiskt ingen aning om. Man vet bara att det handlar om mellan 15 och 30 miljoner kronor.

– Bolagen driver sin egen verksamhet, och vi har inte fullständig insyn, säger Per Hinton.

Personalen räddas
Agura grönvård har i dag  runt 18 000 kunder och cirka 40 anställda, men Per Hinton tror att all personal kommer att få behålla sina jobb.

– Om det blir så att grönvården läggs över i kyrkoförvaltningen, så kommer ju personalen att hamna där, säger han.

Det slutgiltiga beslutet om Agura kommer att tas av kyrkofullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".