Forskare tittar på Söder i Helsingborg

Invånarna i stadsdelen Söder i Helsingborg undersöks just nu av forskare. Forskarna vill koppla undersökningen till den förändring som Söder genomgår som stadsdel.

Undersökningen vill utreda hur stort så kallat socialt kapital var och en av invånarna på Söder har, det vill säga hur folk litar på varandra och därmed strävar åt samma håll.

– Tillit brukar man kalla det här. Att folk i stort sett vill en gott och inte vill skada en, säger professor PO Östergren, som är en av forskarna.

Under tio år har invånarna på Söder fått uppleva en förnyelsekampanj, där medborgarna är med och styr utvecklingen från en otrygg, fattig miljö till en – som man hoppas – levande och blomstrande stadsdel.

Nu är forskarna från institutionen för hälsa och samhälle i Lund nyfikna på hur folk eventuellt förändras, när stadsdelen byggs om. I undersökningen har man frågat 630 Söderbor, men för att få en bra bild måste ytterligare undersökningar göras.

– Man behöver titta på förändringar mellan två mätningar som är skilda åt i tid, säger PO Östergren. Om det ligger något i den här hypotesen att socialt kapital kan påverkas och leda till en bättre hälsa, så tror jag att vi har möjlighet att mäta det i den här miljön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".