Strandade hyresförhandlingar i Ystad

Förhandlingarna om årets hyror mellan Hyresgästföreningen och den privata fastighetsägaren HP Holdings har strandat. Nu råder Hyresgästföreningen i Ystad sina medlemmar att fortsätta betala den gamla hyran för att slippa en hyreshöjning.

I förhandlingarna om årets hyror kom Hyresgästföreningen i södra Skåne och allmännyttan i Ystad, Ystadbostäder överens om oförändrade hyror. Dessutom ska Ystadbostäder betala tillbaka tio procent av en månadshyra till sina hyresgäster.

HP Holding vill höja
Men det vill inte den privata fastighetsägaren HP Holding gå med på. Istället vill HP Holding höja hyran med två procent för runt 330 hyresgäster i Ystad och det retar upp Hyresgästföreningen.

– När det gäller privata hyresvärdar skall de i princip följa allmännyttan, säger Bo Nilson, ordförande för Hyresgästföreningen i Södra Skåne.

Låst läge
Förhandlingar mellan parterna strandade eftersom varken Hyresgästföreningen eller HP Holding ville ge vika från sina krav. Nu rekommenderar Bo Nilsson att hyresgästerna fortsätter att betala den gamla, lägre hyran, oavsett vad det står på hyresavierna.

– Betalar man den högre hyran godkänner man den nya hyran, säger Bo Nilsson.

De hyresgäster som betalar den gamla hyran riskerar inte att få någon betalningsanmärkning försäkrar Hyresgästföreningen.

– Vi har en framförhandlad hyra och den gäller fram tills man träffar en uppgörelse om ny hyra, säger Bo Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".