Malmös forskningsby Medeon växer

Hittills består forskningsbyn av ett 30-tal företag inom medicin- och hälsa med runt 300 anställda. Bara det senaste halvåret har forskningsbyn lyckats locka till sig ytterligare en handfull nya internationella läkemedelsbolag.

Italiens största läkemedelsföretag A Menarini, håller på att etablera sitt huvudkontor för Skandinavien i Malmö. Två personer arbetar med företagets lansering av en ny blodsockermätare som släpps på den nordiska marknaden om någon månad. Om något år räknar A Menarini med att ha 25 anställda i Malmö för att täcka den Skandinaviska marknaden.

– A Menarini har inte funnits i Skandiavien tidigare. De börjar med diagnostisk verksamhet och siktar in sig på diabetes, säger Charlotte Ahlgren, VD för Medeon i Malmö.

Kemiforskning flyttas från Danmark
Det amerikanska biomedicinföretaget Acadia Pharmaceuticals flyttar sin kemiforskning med runt 40 anställda från Danmark till Medeon.

– Där forskar man kring sjukdomar i centrala nervsystemet bland andra schizofreni och Parkinson, berättar Charlotte Ahlgren.

Nytt laboratorium
Acadia har sedan tidigare ett nytt laboratorium med 60 anställda för utveckling av nya läkemedel på Medeon och planerar för ytterligare utbyggnader.

Forskning på mineralfoder får skjuts
Medeon har även ett nytt bolag i sitt Växthus där man hjälper nya företag att snabbt komma igång med sin verksamhet. Det är tre entreprenörer inom Huminite Nordic producerar organiskt mineralfoder som bland annat förbättar upptagningen av järn i blodet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".