Bilförare åtalas efter dödskrasch

Den bilförare som polisen jagade strax före olyckan, då en polisbil kolliderade med ett tåg utanför Smedstorp på Österlen åtalades på fredagen vid Ystads tingsrätt. Han åtalas bland annat misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning och smitning.

Vid olyckan i mitten av november förra året dog en polisman, och hans kollega skadades allvarligt, när deras bil kolliderade med ett tåg.

Vägrade stanna
Det är det som hände före kollisionen som gjort att åklagare Fredrik Bolin nu väljer att åtala en 33-årig bilförare, för enligt åtalet ska han utan körkort ha kört väldigt fort på grusvägarna runt Smedstorp. Poliserna gjorde tecken till honom att stanna, men när han inte gjorde det så tog de upp jakten på honom.

33-åringen passerade den obevakade järnvägsövergången vid Kalvagården i uppemot 140 kilometer i timmen bara sekunder innan tåget kom. Poliserna som förföljde honom hann inte stanna, utan blev påkörda av tåget. Efter att ha sett olyckan, så lämnade 33-åringen platsen.

Åtalas för fler händelser
Nu åtalas han bland annat misstänkt för grov olovlig körning, grov vårdslöshet i trafik, smitning och för att inte ha stannat på polismans tecken. Själv erkänner han den olovliga körningen och att han inte stannat på polismans tecken, men han förnekar resten.

Åtalet handlar om fler händelser än den i Smedstorp i november. Till exempel är han misstänkt för narkotikabrott och för att ha burit kniv och hagelpatroner, när han enligt åklagaren kört bil drogpåverkad för två veckor sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".