Startskott för Mångkulturåret i Malmö

Klockan tolv på lördagen invigdes Mångkulturåret 2006. Det skedde på flera ställen runt om i landet, bland annat i Malmö, Göteborg, Stockholm och Umeå. I Malmö var det utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky som stod för den officiella invigningen på Triangeln.

– Jag tycker att det känns rätt för mig att göra den officiella invigningen just i Malmö. Jag tycker att Malmö är en plats som visar på möjligheterna med det mångkulturella Sverige men också på svårigheterna, problemen och utmaningarna, säger han.

Leif Pagrotsky hoppas att Mångkulturåret ska innebära att all kultur finansierad med statliga medel ska bli bättre på att vända sig till en bredare publik och att rekrytera talanger från andra grupper än de traditionella.

Invigningen i Malmö lockade en hel del folk, och en av dem som fanns på plats på Triangeln för att uppträda var rapparen Murat Dal.

– Mångkulturåret betyder väldigt mycket för mig för att kunna förena olika samhällsgrupper. Kultur är det som förenar folk, och det som vi bör använda oss av för att förbättra samhället, säger han.

Även kommunstyrelsens ordförande i Malmö Ilmar Reepalu betonade i sitt tal på Triangeln att kultur är ett ovanligt bra sätt för folk att förstå varandra bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".